Звукова търговска марка

Преди дни Общият съд на Европейския съюз се произнесе с решение относно отличителността на звукова търговска марка във връзка с жалба, подадена от Аrdаgh Меtаl Веvеrаgе Ноldіngѕ GmbН & Со. КG срещу решение на Cлyжбaтa нa Eвpoпeйcĸия cъюз зa интeлeĸтyaлнa coбcтвeнocт (ЕUІРО). С решението на Общия съд се потвърждава отказа на EUIPO да регистрира звук, пpeдcтaвeн пocpeдcтвoм ayдиoфaйл, който нaпoмня звyĸa, ĸoйтo ce пpoизвeждa пpи oтвapянeтo нa ĸyтийĸa зa нaпитĸи, пocлeдвaн oт тишинa oт oĸoлo eднa ceĸyндa и cъcĸaщ звyĸ oт oтдeлянe нa мexypчeтa oт пpиблизитeлнo дeвeт ceĸyнди. Peгиcтpaциятa e пoиcĸaнa зa paзлични нaпитĸи, ĸaĸтo и зa мeтaлни ĸoнтeйнepи зa cъxpaнeниe и пpeвoз. Мотивите са липса на отличителен характер на звука, както и описателност на знака по отношение на заявените стоки и услуги.

Към мометна в базата данни на Световната организация за интелектуална собственост са налични 849 активни регистрации на звукови марки, а нови 168 заявки очакват регистрация. Промени в правната уредба в глобален план постепенно премахват изискването за графично представяне на марката, което улеснява регистрирането на звуковите марки. За марка на ЕС такава промяна беше направена през 2017 г., а за България – с новия ЗМГО от 2019 г. С премахването на изискването за графично представяне, заявките за марки могат да се представят чрез аудиофайл, в който се възпроизвежда звукът, или чрез точно представяне на звука с музикални ноти. При по-новите заявки за звукови марки, в регистъра е възпроизведен QR код, при сканирането на който се отваря страница, в която аудиофайлът е достъпен. Това улеснява потребителите, тъй като могат свободно да чуят звука. При по-старите регистрации е наличен само нотният запис.

Примери за регистрирани звукови марки са някои специфични мелодии за мобилни телефони. Такива марки са регистрирани от Nokia и Samsung. Microsoft също притежават регистрирани звукови марки. Някои търговци регистрират като звукова марка част от мелодия, възпроизвеждана в рекламните им клипове – такъв е примерът с реклама на Colgate.

Киноиндустрията все повече се ориентира към регистрацията на звукови марки. Ревът на лъва на MGM, подсвикването от Игрите на глада, са примери за това. Една от най-любопитните звукови марки е регистрирана от Американското ведомство (USPTO) по заявка на Lucasfilm Ltd. през 2008 година и представлява звука от дишането на Дарт Вейдър от Междузвездни войни.

В Държавния регистър на марките, воден от Патентно ведомство на Република България, са налични 12 регистрирани звукови марки. Всяка от тях е регистрирана преди промяната в ЗМГО, с която отпада изискването на графично представяне, и е възпроизведена само с нотен запис. Снимката на корицата на този текст представлява регистрирана звукова марка от “Винпром Пещера” АД и е взета от Държавен регистър на марките, воден от Патентно ведомство на Република България.