Може ли работодателят да ни задължи да се ваксинираме срещу Covid-19?

Със стартирането на масовата ваксинация срещу Covid-19 и засиленото й отразяване в медиите, започнаха да се появяват множество коментари и сигнали за работодатели, принуждаващи служителите си да се ваксинират. Настоящият текст не цели създаването на дискусия относно ползите или вредите от ваксинацията, а само да внесе информираност относно правата Ви.

Може ли работодател да задължи служителите си да се ваксинират? Такива мнения се появяват в социалните мрежи, особено често се споменава подобна практика при работодатели, които са чуждестранни юридически лица с офиси в България. Не, работодател не може да постави подобни условия на служителите си. Независимо дали говорим за български или чуждестранен работодател, по отношение на него се прилага законодателството на Република България, което не му дава подобни правомощия.

Може ли работодателят да ни уволни, ако не се ваксинираме? Другото твърдение, на което се натъкнах в социалните мрежи, беше че началници на същите тези международни компании заплашвали служителите си с уволнение, ако не се имунизират, поради което множество работници се отправяли към пунктовете под строй. Като юрист съм крайно скептична, че изобщо е възможно да съществува такава практика. Но за да внеса яснота, държа да отбележа, че подобна заплаха е правно неиздържана. Дори да получите подобен ултиматум, бъдете спокойни. Трудовото законодателство в България е оринетирано изцяло към закрила на работника. Работодателят не разполага с почти никакви правни възможности да прекрати трудовия договор, дори ако работникът не върши добре работата си. Процедурите по прекратяване на трудовото правоотношение са сложни и често актовете на работодателя биват отменени от съда. Така че щом за шефа е трудно да се отърве от Вас, ако работите зле, то е абсолютно невъзможно да го направи, ако откажете ваксинация. 

В случай че все пак работодател се опита да ви постави подобно условие, то ще има по-скоро чисто психологически ефект, но не и правен такъв, подобно на клаузата за забрана на започване на работа при конкурент.

Ако все пак последва прекратяване на трудовото правоотношение, това ще бъде незаконосъобразно действие. Можете да предявите иск за обявяване на уволнението за незаконосъобразно, какво и да потърсите обезщетение в размер на месечното Ви възнаграждение за всеки месец, в който сте останали без работа.

Настоящият текст няма насоченост срещу ваксинирането. Всички антиваксървски коментари ще бъдат премахвани.

В случай на злоупотреба от страна на работодател и необходимост от правен съвет,  Заявете своята онлайн консултация тук!